U2 Rocks!!!

Wow, jag låg uppe och kollade på deras konsert igår. Alldeles underbar! De har nu fått ett nytt fan! Jag måste ta och fixa deras skiva. Ja nån best of samling blir det nog. Bono överraskade alla med sina portugisiska kunskaper, han pratade faktiskt en hel del på portugisiska. De ahde jätte bra effekter, en stor screen där det stod om de mänskliga rättigheterna. Han tog upp en lite kille på scenen också och fick honom att säga något som jag just nu glömt men det var något om rättigheter iaf.

Idag hände också något annat att säga WOW för!
A grät inte vid lämning! Mitt ömma mamma hjärta blev helt chockad! Men glad såklart!

Här i Brasilien brukar man säga att maten är ¨stark¨, det betyder inte att maten är kryddstark utan att man blir ordentligt mätt. T.ex så säger man att Feijoada är en stark mat, man får mkt energi av den och behöver den för att arbeta. Feijoada är jättegott och serveras helst med strimlad grönkål och apelsinskal vid sidan om. Självklart ska man ha farofa vid sidan av också. Farofa är maniok eller majs mjöl (grovmalet, inte som vetemjöl) för den som inte vet det. farofa serveras vid sidan av all mat här, mannen kan inte vara utan det. Skulle vi åka till sverige skulle jag väl få ta med några paket antar jag :)

Feijão preto simples (Brasilianska svarta bönor)

Utan tvekan är detta, tillsammans med ris och maniokmjöl den viktigaste stapelfödan i brasiliansk mathållning. Och som dessutom är både billigt och gott. Passar alldeles utmärkt som tillbehör till stekt eller grillat kött t ex. Har man inte baconfett som i detta recept kan man naturligtvis ersätta det med annat matfett eller matolja. Man kan även tillsätta i stark korv eller grisöron,vilket är vanligt. S&P tillsätters lite efer snmak, men tänk på att baconfettet är salt.

Ingredienser: För ganska många pers.

½ kg svarta bönor
1msk baconfett
1riven eller finhackad lök
1krossad vitlöksklyfta gärna fler
1tsk salt
svartpeppar

Tillredning
1. Rensa bönorna från eventuellt medföljande skräp eller dylikt. Skölj i några vatten och låt sedan stå i kallt vatten under natten.
2. Dagen efter slås det gamla vattnet av. Slå på nytt vatten och låt det sjuda på spisen tills bönorna är mjuka. Det kan ta mellan 1-3 timmar bl a beroende på vilken typ av bönor som använts. Ta av från värmen när bönorna är mjuka.
3. Smält baconfettet i en stekpanna, tillsätt löken och vitlöken och låt det fräsa ihop ett tag. Ta upp en rejäl slev med bönor och en del av vätskan och slå i stekpannan. Mosa bönorna med sleven. Låt det hela koka upp och tillsätt salt och peppar.
4. Slå över innehållet i stekpannan i resten av bönorna och låt det hela sjuda i ytterligare minst 30 minuter. Smaka av och fortsätt tillagningen tills tills det hela får en medeltjock konsistens

Har man en tryck kokare blötläggs bönorna i ca 30min –3tim. Sedan kokas ca.30min. Är de inte färdigkokta kan de kokas färdigt på spisen i vanlig kastrull.

Trackbacks

  1. […] mitt samvete, jag borde äta mer bönor. Det är ju trots allt nyttigt. Så ibland så gör jag en Feijoada, eller så gör jag Vegetariska bönbollar. Och igår så fick jag för mig att jag skulle göra en […]