Ris

När man köper ris här så är det inte bara att gå till närmsta snabbköp och ta första bästa Uncle Bens man ser inte!
Nej, här så säljs riset i 5 kilos förpackningar, med varierande priser såklart. Det billigaste är inte det bästa. Det absolut godaste riset heter Prato Fino. Ja det finns några andra också som är goda men jag kommer inte ihåg vad de heter just nu. Tyvärr så är det ju lite dyrt, ett paket ligger på ung 9 reais. Vilket kanske inte är mkt kan en del tycka men här är det det om jämför med andra som ligger på 5-6 reais ungefär.

Prato Fino köper man när man har det gott ställt i kassan, vilket jag har tänkt vi ska köpa nästa gång vi månadshandlar. Lyxa till det lite :) Eftersom man äter ris här varje dag nästan, 364 dagar av 365, så är det ju viktigt att riset är gott. Jag såg nu i affären sist vi var och handlade att det kommit in importerat ris från Asien. Jag funderar på om det kan ha liknelser med jasminris. Mmm älskar jasminris!

Det regnar, igen… ska det inte sluta regna snart?? På flera håll i landet är det torka, men inte här inte. Här svämmar vattnet över. Man ser på tv om de stackarn familjerna som dricker smutsigt vatten och vandrar flera km för att hämta lite skititgt vatten. Då vet man att man har det bra.

Det regnade inte imorse när jag lämnade A iaf. Lite smågnäll men inte så farligt. Blir bättre och bättre.

Här kommer ett recept direkt från Prato Fino:

Rissotto med mjölk och parmesan

320ml ris av bra kvalitet
1 hackad lök
2msk margarin
1,2 Liter mjölk
240ml riven Parmesan
Salt

Fräs löken i smöret ca 5 min eller tills den mjuknat.
Tillsätt riset och rör om. Rör försiktigt ner 240 ml mjölk och låt puttra tills vätskan nästan försvunnit.
Rör då och då.
Tillsätt resten av mjölken lite i taget, rör om.
Koka tills riset är ¨al dente¨ och krämigt. Rör ner nästan all ost, lämna lite till att dekorera med.

Tid 30 min, 4 portioner.